Gezond tandvlees: de basis voor een gezonde mond

03-06-2024

Weet je dat het net zo belangrijk is om goed voor je tandvlees te zorgen als voor je gebit? Want problemen met je tandvlees kunnen ernstige gevolgen hebben. En niet alleen voor je tanden en kiezen.

Als je een of meer van de volgende symptomen opmerkt, raden we je aan om contact met ons op te nemen.

Bloedend tandvlees
Een van de eerste tekenen van tandvleesproblemen is bloedend tandvlees tijdens het poetsen of flossen. Gezond tandvlees hoort niet te bloeden.

Rood en/ of gezwollen tandvlees
Gezond tandvlees heeft een roze kleur en ziet er stevig uit. Ontstoken tandvlees kan rood en gezwollen lijken, vooral rond de tanden en kiezen.

Slechte adem
Tandvleesproblemen, zoals tandvleesontsteking (gingivitis en parodontitis), kunnen leiden tot slechte adem. Dit wordt vaak veroorzaakt door de aanwezigheid van verkeerde balans in de mondflora, de slechte bacteriën die tandvleesproblemen veroorzaken nemen de overhand.

Pijn bij het kauwen
Ontstoken tandvlees kan pijn veroorzaken, vooral tijdens het kauwen. Als je pijn ervaart bij het eten, kan dit een teken zijn van tandvleesproblemen.

Langere tanden, terugtrekkend tandvlees
Als het tandvlees zich terugtrekt, kunnen de tandhalzen bloot komen te liggen en lijken de tanden langer dan normaal. Dit kan gevoeligheid voor warme en koude temperaturen veroorzaken, wat er soms voor zorgt dat je minder goed gaat poetsen. En dit vormt weer een risico voor de mondgezondheid.

Pus tussen de tanden en het tandvlees
De aanwezigheid van pus kan duiden op een acute infectie. Het is belangrijk dit meteen door een tandarts te laten onderzoeken.

 

Regelmatig tandheelkundige controles zijn belangrijk om tandvleesproblemen in een vroeg stadium op te sporen en te behandelen, zodat vervelende klachten worden voorkomen.

Controle afspraak plannen

Bent u al patiënt bij ons?

Afspraak maken


Nog géén patiënt bij ons? Meld u dan hieronder aan:

Geslacht/Gender:*
BSN (direct invullen versnelt het aanmeldproces) (citizen service number):
Staat u onder bewind?/Are you under guardianship?:*
Hoe bent u bij ons terecht gekomen?/How did you find us?:

 

B400
Bredaseweg 400
5037 LH
Tilburg
Zo
Gesloten